مقالات

الناز رکابی سنگ‌نورد برجسته ایران مهاجرت کرد

خانواده الناز رکابی، سنگ‌نورد سرشناس ایران که حضور بدون حجابش در مسابقات سنگ‌نوردی جهان در سال ۱۴۰۱ خبرساز شده بود، از مهاجرت وی از کشور خبر داده‌اند.

داود رکابی، برادر الناز رکابی روز دوشنبه ۱۰ مارس (۲۰ اسفند) با انتشار پستی در صفحه اینستاگرام خود خطاب به خواهرش نوشت: «هر جا که باشی، زمین خانه‌ توست، خواهرم. برو و بدرخش!»

الناز رکابی در کارنامه خود دارای چندین عنوان جهانی از مسابقات داخلی و خارجی از جمله مدال طلای ماده بولدرینگ کاپ آسیا در سال ۲۰۱۷ میلادی است.

نام خانم رکابی پس از آن بر سر زبان‌ها افتاد که وی همزمان با اعتراضات فراگیر سال ۱۴۰۱ در ایران و در جریان فینال مسابقات قهرمانی سنگ‌نوردی آسیا در کره جنوبی بدون حجاب ظاهر شد.

پس از آن که تصاویر حضور بدون حجاب او به طور گسترده در رسانه‌های بین‌المللی منتشر شد، خانم رکابی به سرعت از سوی مقامات سفارت ایران در کره جنوبی فراخوانده شده و سپس بیانیه‌ای با محتوای «عذرخواهی» در صفحه اینستاگرامش منتشر شد.

الناز رکابی در تاریخ ۲۹ تیر ۱۳۶۸ در زنجان به دنیا آمده و قهرمان سنگ‌نوردی است. او فارغ‌التحصیل مقطع فوق لیسانس در رشته فیزیولوژی تغذیه است و به همراه برادرش به این رشته وارد شده است. اکنون او یکی از قهرمانان ملی و آسیایی و همچنین مربیان برجسته در این زمینه محسوب می‌شود.

خانواده و اصالت الناز رکابی

الناز رکابی (Elnaz Rekabi) در خانواده‌ای علاقه‌مند به ورزش در شهر زنجان به عنوان یک دختر ترک‌زبان متولد شده و دارای سه خواهر و یک برادر است. وقتی برادر بزرگترش، داوود، به رشته سنگ‌نوردی وارد شد، او نیز به این ورزش علاقه‌مند شد و از همان کودکی شروع به صعود بر روی دیوارهای عمودی کرد.

علاقه الناز رکابی به ورزش از نوجوانی

زمانی که الناز تمرینات برادرش را می‌دید، به این رشته جذب شد. در سال ۱۳۸۰، در سن ۱۲ سالگی، علاقه‌اش را با خانواده در میان گذاشت و جالب این که پدر و مادرش مانع او نشدند.

اولین مقام الناز رکابی تا حضور در تیم ملی

در سال ۱۳۸۱، یک سال پس از ورود به این رشته، الناز مقام دوم کشور را کسب کرد و از آن زمان در مسابقات کشوری همیشه بر روی سکوهای اول قرار داشته است. یک سال بعد از کسب اولین مقام، در حالی که ۱۴ ساله بود، به عضویت تیم ملی درآمد.

از سرطناب تا پارکور

در سال‌های اولیه، الناز در رشته‌های سرطناب و سرعت نیز مقام اول را کسب کرد. سپس با فعال شدن رشته بولدرینگ، فعالیت‌هایش در این ورزش را ادامه داد. او می‌گوید از سال ۱۳۹۵ به انجام حرکات ورزشی پارکور نیز پرداخته و به این نتیجه رسیده که پارکور به پیشرفت سنگ‌نوردی کمک شایانی می‌کند.

در ایران مربی سنگ‌نوردی وجود ندارد و الناز از همان ابتدا بدون مربی و با الگو برداری از روش‌های تمرینات مردان شروع کرد. تا کنون او دو مدال برنز و یک مدال نقره در مسابقات آسیایی و همچنین دو مقام اول در مسابقات مستر کاپ را کسب کرده است.

مربیگری الناز رکابی

کنار تمرینات شخصی، الناز در عرصه مربی‌گری نیز فعال است و شاگردان خوبی در زنجان و تهران دارد. یکی از شاگردانش در زنجان موفق به کسب مدال برنز آسیایی شده است.

همچنین الناز رکابی هنوز ازدواج نکرده و مجرد می‌باشد

الناز رکابی بدون حجاب در مسابقات آسیایی

الناز رکابی مهر ماه ۱۴۰۱، درحالیکه جامعه درگیر اعتراضاتی در پی مرگ مهسا امینی بود، در مسابقات قهرمانی سنگ‌نوردی آسیا در کره جنوبی بدون حجاب شرکت کرد. هرچند او به مقام چهارم دست یافت و از کسب مدال بازماند، اما حضور بی‌حجابش در مسابقه به سرعت به تیتر اول رسانه‌های خبری جهان تبدیل شد.

استقبال مردم از الناز رکابی

او در واکنش به حضور بی‌حجاب خود در اینستاگرام نوشت: «به دلیل زمان‌بندی نامناسب و فراخوانی غیرقابل پیش‌بینی برای صعود، سهواً پوشش من دچار مشکل شد.»

در نهایت، ساعت ۳ بامداد ۲۷ مهر ماه ۱۴۰۱، در میان تشویق انبوه جمعیتی که به استقبال او در فرودگاه امام خمینی آمده بودند، به ایران بازگشت.

دیدار الناز رکابی با وزیر ورزش

پس از بازگشت خانم رکابی از مسابقات، بلافاصله او را به دیدار حمید سجادی، وزیر ورزش و جوانان، بردند و عکسی دسته‌جمعی گرفتند.

این دیدار موجب انتقاد «احمد علم‌الهدی»، امام جمعه مشهد، از وزیر شد، زیرا خانم رکابی در این ملاقات بدون مانتو و روسری، تنها با کلاه موهایش را پوشانده بود.

مهاجرت الناز رکابی از ایران

برادر الناز رکابی در صفحه اینستاگرام خود از مهاجرت این ورزشکار رشته سنگ‌نوردی خبر داد. داود رکابی اعلام کرد که الناز رکابی از کشورمان مهاجرت کرده است. او در صفحه اینستاگرام خود خطاب به خواهرش نوشت: «هر کجا باشی، زمین خانه توست، خواهرم. برو و بدرخش.»

موفقیت‌های الناز رکابی

مدال برنز – جایگاه سوم ۲۰۲۱ مسکو ترکیبی

قهرمانی آسیا

مدال نقره – جایگاه دوم ۲۰۱۳ تهران بولدرینگ

مدال برنز – جایگاه سوم ۲۰۱۴ لومبوک Lead

مدال برنز – جایگاه سوم ۲۰۱۶ دویون رله سرعتی

مدال طلای ماده بلبرینگ کافه آسیا – ۲۰۱۷ قهرمان ایران و برنده مدال طلای ماده بلبرینگ کافه آسیا

کسب جایگاه چهارم – ۲۰۲۲ کسب جایگاه چهارم